LOMROG III ekspeditionen 2012
LOMROG III togtets resultater
Togtleder Christian Marcussen, GEUS
Det danske kontinentalsokkelprojekt har i sommeren 2012 i et samarbejde med det svenske Polarforskningssekretariat gennemført LOMROG III togtet med den svenske isbryder Oden til området nord for Grønland. Togtet er en fortsættelse af LOMROG I togtet i 2007 og LOMROG II togtet i 2009. Omkostningerne forbundet med togtet blev fordelt mellem Danmark (80%) og Sverige (20%). (LOMROG er en forkortelse af Lomonosov Ridge off Greenland)
Togtets hovedopgaver i forbindelse med det danske kontinentalsokkelprojekt var at indsamle forskellige datatyper, der er nødvendige for at dokumentere et eventuelt krav om en udvidelse af kontinentalsoklen ud over 200 sømil, herunder:
- bathymetriske data (havdybdedata) med Oden’s flerstråle ekkolod (multibeam) langs flankerne af Lomonosov ryggen til bestemmelse af foden af kontinentalskråningen og 2500 meter dybdekurven
- refleksions- og refraktionsseismiske data i Amundsen bassinet for at kunne kortlægge aflejringernes tykkelse
under havbunden - supplerende bathymetriske data ved hjælp af skibets helikopter
- gravimetriske data (tyngdefeltsdata) fra skib og på isen
- geologiske prøver med bundskrab fra selve Lomonosov Ryggen
- CTD (Conductivity, Temperature, Depth) data for at kunne behandle de indsamlede multibeam data.
- Støtte til danske og svenske forskningsprojekter (læs mere om de svenske projekter i Polarforskningssekretariatets Årsbog.
LOMROG III togtet startede den 31. juli 2012 i Longyearbyen, Svalbard, hvor det også endte den 14. september 2012.
LOMROG III togtrapport
Togtrapporten beskriver i detaljer de projekter, der blev gennemført under LOMROG III.
Læs feltrapporterne for LOMROG III ekspeditionen
I henhold til en aftale med den norske Fram 2012 ekspedition, under ledelse af Yngve Kristoffersen fra Universitetet i Bergen, forsynede Oden ekspeditionens luftpudefartøj Sabvabaa med brændstof og andre forsyninger to gange under LOMROG III togtet. Et medlem af Fram 2012 ekspeditionen blev taget om bord på Oden på vej tilbage til Longyearbyen.
De mange resultater af LOMROG III togtet kunne ikke have været opnået uden det meget gode samarbejde mellem mandskabet om bord på Oden, helikopterbesætningen og videnskabsfolkene. Samarbejdet mellem de forskellige forskningsprojekter gjorde det muligt at udnytte faciliteterne om bord på Oden og dens helikopter på en meget effektiv måde.
LOMROG III togtet var det sidste togt med den svenske isbryder Oden til området nord for Grønland planlagt indenfor rammerne af Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt. Det repræsenterer således afslutningen af et meget succesfyldt samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Det Svenske Polarforskningssekretariat.
Der er endvidere håbet, at de værdifulde erfaringer med indsamling af data i isfyldt farvand, der er opnået under de tre LOMROG togter i 2007, 2009 og 2012 og EAGER togtet i 2011, kan være af nytte for kommende togter med Oden i det Arktiske Ocean.