1. feltrapport, LOMROG 2007 

Oden 14. august 2007, Position: 77°00’N, 13°54’E

Fremsendt af Sofia Rickberg, Det svenske Polarforskningsekretariat

Redigeret af Jane Holst og Torsten Hoelstad, GEUS

Vejret:

Halvklart til klart, skydække med stedvis skyfrit omkring Svalbard, temperatur +4°C, vind 14 m/s

LOMROG er startet. Oden forlod kajen i Tromsø natten mellem den 11. og 12. august, gik med lods til Honningvåg længst mod nord i Norge for at bunkre olie, og derfra sejler vi mod nord. I går aftes så vi Bjørnøya om styrbord, og i dag har vi sejlet langs Svalbards smukke kyst hele dagen. Gletschere veksler med fjelde. Havet er grønblåt og tidligt i morges fik nogle morgenduelige folk på broen øje på både hvaler og noget som lignede delfiner. Søfugle cirkler omkring skibet. De er nysgerrige – kigger næsten ind gennem vinduerne på broen. Vi ser ikke mange andre fartøjer, i ny og næ en fiskerbåd. Havet er stille og næsten øde.

Forskerne har indtaget deres arbejdspladser, containere og spil, og er godt i gang med at få alt på plads. Multibeamen, det tredimensionelle ekkolod, som giver os fantastiske billeder fra havbunden, kører allerede på skiftehold, og skal køre døgnet rundt på hele ekspeditionen. I morgen skal vi udføre vores første tests, hvor det store spil, CTDen til indsamling af vandprøver og den seismiske udrustning skal afprøves. Udstyret til sediment-prøvetagning skal også tages frem, men ikke testes fuldt ud endnu.

I dag var der sikkerhedsøvelse. Alarmen gik i gang og alle gik til deres respektive stationer på helikopterdækket. Vi måtte vente lidt (det er vigtigt med varmt tøj) og derefter blev vi råbt op med vores skibsnummer. Stille og roligt, men det var jo også bare en øvelse. Alle virker indforståede med at sikkerheden om bord er vigtig, det føles rart. I dag har vi ind i mellem haft meget solrigt og flot vejr, hvilket bl.a. vores lærer ombord, Carin, skyndte sig at nyde under øvelsen. Hun har også skifteholdsarbejde ved multibeamen og var en af de få som så hvaler i morges. Næ, det her er ikke nogen sommerferietur.

Nu venter vi bare på, at helikopteren, som skal stationeres på Oden, kommer fra Longyearbyen her til eftermiddag. Den har ventet der siden den forrige ekspedition, AGAVE. Helikopteren skal bruges bl.a. til isrekognoscering, og når den er ombord med to piloter og en tekniker, er vi fuldtallige og kan fortsætte nordpå. Om nogle dage når vi iskanten og på fredag mødes vi med den russiske isbryder “50 let pobedy”, eller som det kan oversættes til engelsk – “50 years of victory”.

Gletschere veksler med fjelde (her Torellbreen) (foto: S. Rickberg).

Sikkerhedsøvelse med navneopråb (foto: S. Rickberg).

Erik checker at vi alle er der (foto: S. Rickberg).

Under sikkerhedsøvelsen kom solen frem, hvilket vores lærer ombord, Carin, skyndte sig at nyde. (foto: S. Rickberg).