LORITA-1 2006 12. feltrapport

Alert 30. april, 2006

Fremsendt af Ron Verral og Trine Dahl-Jensen

Redigeret af Henrik Højmark Thomsen, GEUS

Fortsat dårligt vejr og nedlukning af islejren

Den 26. april, 2006

Vejret i Alert: -13 grader, sne, lave skyer, vind 13 km/t.

Det dårlige vej fortsætter. Twin Otteren skulle have returneret til Alert i dag med friske flybesætninger, men den nåede ikke frem fra Eureka på grund af vejret i Alert.

Den 27. april, 2006

Vejret i Alert: -8 grader, isslag, dårlig sigt, vind 9 knob.

Stadig ingen bedring i vejret. Det har været ret konstant i den sidste uge – ganske forfærdeligt. Tåge, skyer og varme – et meget usædvanligt aprilvejr på disse himmelstrøg. Twin Otteren ankom fra Eureka med friske flybesætninger. Vejret var dog for dårligt til helikopter-flyvninger. Vi skriver snart 1.maj, og med dette vejr har vi mistet troen på, at vi kan nå et fuldt seismisk program med 11 sprængninger på tværlinien. Vi har besluttet os for at få tømt islejren og få skaffet os af med det overskydende sprængstof, der ligger her. Vi har stadig noget sprængstof liggende ved det nye depot på tværlinien, som vi oprettede den 24. og 25. april, og det rækker til seks sprængninger. Det giver os stadig mulighed for at gennemføre et mere begrænset seismisk program på linien, hvis vejret bliver bedre.

Desuden vil vi begynde at flyve folk syd over, da vi ikke mere behøver så mange mennesker her i Alert. I løbet af dagen ankom en Twin Otter fra Grønland, som tog Søren Rysgaard, Martin Blicher og Christian Marcussen med syd over.

Den 28. april, 2006

Vejret i Alert: sol, klart.

Solen skinnede i Alert. Det var dejligt at se den igen. Men der lå stadig tåge og lave skyer ude over isen, så det var ikke muligt at flyve med helikopterne ud fra basen. Twin Otteren tog dog af sted til islejren med fire mand, der skulle begynde oprydningen af lejren og få hentet den ene helikopter hjem, som har stået der siden den 21. april (læs 10. Feltrapport). I løbet af dagen lykkedes det, at få sprængt en del af det sprængstof, der lå i depot i lejren, og som vi ikke vil få brug for. Den efterladte helikopter kom i luften, og vi startede eftersøgningen af de fem instrumenter på den ydre linie, som vi ikke kunne finde under operationen den 21. april. Det lykkedes at finde satellitsenderen ved position OS7, der var efterladt dér for at hjælpe os med eftersøgningen af instrumenterne, men igen lukkede vejret til med tåge og lave skyer, så vi måtte opgive den videre søgning efter receiverne. Vejret ved islejren var usædvanlig varmt med en temperatur på kun -1 grad, og beboerne i lejren havde de sidste dage haft meget kraftig vind. I løbet af dagen blev vejret dårligere og dårligere, og vi måtte derfor igen efterlade helikopteren i islejren, da der ikke var mulighed for at flyve den til Alert. På grund de forværrede vejrforhold blev mandskabet i islejren – Jørgen Skafte, Greg Middleton og Mike Gorveatt fløjet tilbage til Alert med Twin Otteren. Islejren er nu mennesketom og de tre telte og helikopteren, der står tilbage, vil blive hentet ind til Alert så hurtigt som muligt.

Den 29. april, 2006

Vejret i Alert: -13 grader, sol, let vind.

Igen var vejret fint i Alert, men vejret over isen var stadig dårligt fra morgenstunden. I løbet af formiddagen klarede det op fra syd og først på eftermiddagen lettede den ene helikopter med BG-holdet – Jim Milne, Morten Sølvsten og Arne Olesen. Endelig lykkedes det for BG-holdet at komme på isen for at fortsætte deres målinger af vanddybder og tyngde langs den indre linie og videre ud på den ydre linie, som de begyndte på den 13. april. (Læs 8. Feltrapport.). Det lykkedes for dem at få målinger fra endnu 27 positioner langs linierne. På to af positionerne, hvor de skulle måle, var det åbent vand, men på returflyvningen tilbage langs linierne lykkedes det alligevel at finde landingspladser i nærheden af de ønskede målepunkter.

Den anden helikopter lettede ligeledes efter frokost med kurs mod Frankfield Bay i Nordgrønland, hvor Jørgen Skafte og Trine Dahl-Jensen skulle tømme den jordskælvsseismiske station, der havde indsamlet data under LORITA- 1 sprængningerne (Læs 5. Feltrapport). De to måtte dog vende tilbage til Alert med uforrettet sag, da der desværre havde været problemer med dataloggeren på stationen, så den ikke havde optaget nogen data fra sprængningerne.

Twin Otteren var i løbet af dagen endnu engang ved vejrstationen Eureka med et læs forskere, der skulle flyve syd på og hjem. Vi har derfor taget afsked med Greg Middleton, Mike Gorveatt, Ron Verral, John Boserup, Isa Asudeh og John Shimeld.

Den 30. april, 2006 Vejret i Alert: -17 grader, sol, vindstille.

Igen sol i Alert, men vejret ude over isen var dårligt med tåge og lave skyer, så det var ikke muligt for os, at flyve ud med helikopterne. Ud på aftenen klarede det dog en smule omkring den nu mennesketomme islejr, og Twin Otteren stak af sted med et hold, der skulle tømme lejren og bringe helikopteren tilbage til Alert. I løbet af aftenen lykkedes det for holdet at få sprængt det sidste sprængstof, der lå tilbage i lejren og få pakket det sidste grej fra lejren. Twin Otteren og helikopteren vendte meget sent tilbage til Alert, og islejren er nu rømmet helt.

Arne Olesen fra Danmarks Rumcenter i gang med at måle tyngden ved et af målepunkterne på den ydre linje.

Arne Olesen fra Danmarks Rumcenter i gang med at måle tyngden ved et af målepunkterne på den ydre linje.