LORITA-1 2006 11. feltrapport

Alert 25. april, 2006

Fremsendt af Ron Verral og Trine Dahl-Jensen

Redigeret af Henrik Højmark Thomsen, GEUS

Ventetid og forberedelser af målingerne på sidste seismiske linje

Den 22. april, 2006

Vejret i Alert: -22 grader, sol.

Vejret var fint her i Alert, men der var alligevel ingen flyvning, da både den indre sydlige linie og den nordlige ydre linie var dækket af lave skyer og tåge.

BG-holdet skulle have været på isen for at fortsætte deres målinger af vanddybder og tyngde langs den indre linie, som de begyndte på den 13. april (Læs 8. Feltrapport), men det var ikke muligt at flyve langs linien på grund af dårlig sigtbarhed. Ved islejren er vejret blevet dårligere og dårligere i løbet af dagen, og kl 17:00 havde de 20-25 knob vind og snevejr, og temperaturen var steget til kun -6 grader. Det er meget varmt og usædvanligt for denne årstid. Der er sikkert mange, der synes at det lyder underligt, hvis man sidder i temperaturer på plus 20 grader eller mere. Men vi her oppe vil gerne have noget mere kulde, der kan få åbningerne i havisen til at fryse til. Åbningerne skaber en masse tåge, der i høj grad generer og i værste fald forhindrer vores flyvninger.

Vi har besluttet at lukke den drivende seismiske station ved islejren og i det hele taget reducere vores udstyr ved lejren til et minimum, så den kan blive tømt hurtigt, hvis forholdene skulle blive værre. De to operatører Mike Gorveatt og Greg Middleton vil starte nedpakningen af stationen lige så snart vejret i islejren tillader det.

I løbet af dagen fik vi tømt instrumenterne for data og er ved at plotte de første ud fra den ydre linie. Det er glædeligt at se, at de indsamlede data er af fin kvalitet.

Den 23. april, 2006

Vejret i Alert: -12 grader, sne.

Det sner og vi har igen måtte aflyse flyvningen med helikopterne. Twin Otteren har været i islejren to gange med sprængstof, som vi skal bruge på den sidste seismiske linie – den såkaldte tværlinie, der løber øst-vest vinkelret på de to andre linier, som vi har målt langs. På tilbageturen havde de den drivende seismiske station med hjem til Alert sammen med andet udstyr fra islejren.

Morten Sølvsten og Jon Biggar fra BG-holdet gik forgæves ud til helikopteren i Alert. De kom desværre ikke ud at flyve i dag.

Morten Sølvsten og Jon Biggar fra BG-holdet gik forgæves ud til helikopteren i Alert. De kom desværre ikke ud at flyve i dag.

Kort der viser de tre seismiske linier, vi skal måle langs. To linier i forlængelse af hinanden, der strækker sig syd-nord fra Grønlands kyst ud i Polhavet – den såkaldte indre linje – nærmest land og den ydre linje. Dem har vi nu begge fået målt langs. Og en linje på tværs der løber øst-vest, den såkaldte tværlinje, som vi skal i gang med at måle langs.

Dorothy Edwards vores favorit-kok prøvesmager lidt mad i det lille køkken i fællesrummet i Spinnaker bygningen i Alert.

Dorothy Edwards vores favorit-kok prøvesmager lidt mad i det lille køkken i fællesrummet i Spinnaker bygningen i Alert.

Martin Blicker kigger på vandprøver i det lille laboratorium i Spinnaker bygningen i Alert. Prøverne blev indsamlet den 21 april ved islejren. Sammen med Søren Ryesgaard undersøger han havisens betydning for udvekslingen af CO2 mellem atmosfæren og havet.

Martin Blicker kigger på vandprøver i det lille laboratorium i Spinnaker bygningen i Alert. Prøverne blev indsamlet den 21 april ved islejren. Sammen med Søren Ryesgaard undersøger han havisens betydning for udvekslingen af CO2 mellem atmosfæren og havet.

Søren Ryesgaard tager en lille pause fra laboratoriearbejdet.

Søren Ryesgaard tager en lille pause fra laboratoriearbejdet.

Den 24. april, 2006

Vejret i Alert: -19 grader, sol om morgenen, senere sne.

Vejret er fortsat dårligt, og vi har igen i dag ikke haft nogle helikopter flyvninger. Twin Otteren har igen været på mission. Det nordlige depot, som vi brugte under operationen på den ydre linie, er nu tømt for overskuddet af sprængstof og brændstof. Endvidere har piloterne fundet en landingsbane på tværlinien, som vi skal bruge som et ekstra depot til sprængstof og brændstof under de kommende operationer på linien. Her er nu efterladt den første ladning af gods sammen med en satellitsender, der hele tiden sender sin position tilbage til Alert.

Alt vores kontakt med omverdenen foregår via satellitter. De svæver over ækvator, og vi er så langt mod nord, at Alert ikke kan ses af dem; de er simpelthen under den sydlige horisont. Alle data fra Alert skal derfor sendes via vejrstationen Eureka, som ligger længere syd på. Her er der monteret en parabolantenne på en meget høj bakke, som lige netop kan se satellitterne.

På denne måde kan vi sende e-mails og udveksle data med de sydlige himmelstrøg. Ron Verral er en erfaren polarrotte, og han har igennem livet arbejdet mange år i Arktis med udgangspunkt i Alert. Ron skriver om de nye tider: “Det er morsomt at se folk gå rundt med deres små USB memory sticks i hånden. De udveksler digitale billeder og andre filer med de små bærbare hukommelser, og de tager dem altid med ned i e-mail rummet, så de hurtigt kan gemme deres elektroniske post. Udtrykket: He has lost his memory – har nu fået en helt anden betydning end tidligere.” Og Ron tilføjer: “Måske ikke lige i mit tilfælde”.

Besætningen på Twin Otteren har fløjet mange vigtige missioner for os. Førstepiloten Jim Haffey (til venstre) og andenpiloten Gabriel Lluberas (i midten) har brugt deres store erfaring til at finde de mange landingspladser på isen, som vi bruger som depoter, og de har i næsten alt slags vejr fløjet udstyr, sprængstof og brændstof rundt til depoterne. Og mekanikeren Kevin Riehl (til højre) har sørget for, at Twin Otteren altid har været i god form.

Jim Haffey   Gabriel Lluberas   Kevin Riehl

Jim Haffrey                                                       Gabriel Lluberas                                                           Kevin Riehl

Den 25. april, 2006

Vejret i Alert: -22 grader, sne.

Det er utroligt, at det dårlige vejr kan blive ved. Vi har igen måtte aflyse al flyvning med helikopterne, men Twin Otteren har igen været i funktion og fløjet brændstof og sprængstof ud til islejren og til det nye depot på tværlinien. Vi har nu alt det vi skal bruge på plads i depoterne og er klar til at starte arbejdet på den sidste seismiske linie.

Senere fløj Twin Otteren til vejrstationen Eureka længere syd på for at skifte besætninger ud på både flyet og helikopterne. Twin Otter piloterne skal på en tiltrængt ferie syd på og det samme skal de tre helikopterpiloter samt de tre mekanikere som har sørget for, at vi overhovedet har kunnet komme i luften. Ved Eureka vil de stige ombord på en anden Twin Otter som er kommet op syd fra med nye besætninger. Derefter skal “vores” Twin Otter returnere til Alert med det nye mandskab. Dave Snyder fra Geological Survey of Canada og Kelly Bentham tog også syd på med Twin Otteren. Dave er forsker og har arbejdet hårdt med at klargøre instrumenterne inden de blev sat ud på isen og har senere fået dem tømt for data. Kelly er fotograf og har løbende fotograferet vores arbejde i Alert og på isen.

Mark Foley      Jason Simms

Mark Foley                                                       Jason Simms

Peer Jørgensen (i midten) kigger på Twin Otteren lige før dens afgang til Eureka sammen med Dave Snyder (til venstre) og Kelly Bentham (til højre).

Peer Jørgensen (i midten) kigger på Twin Otteren lige før dens afgang til Eureka sammen med Dave Snyder (til venstre) og Kelly Bentham (til højre).