LORITA-1 2006 7. feltrapport

Alert 12. april, 2006

Fremsendt af Ron Verral og Trine Dahl-Jensen

Redigeret af Henrik Højmark Thomsen, GEUS

Vejrfaste dage i Alert – det sner

Den 11. april, 2006

Vejret i Alert: -10 grader, sne, let vind. Klaring sent på eftermiddagen.

Endnu en dag, hvor vi er vejrfast i Alert. Vi kan ikke flyve over isen. Det sner stadig, og vi har fået 20 cm sne her i Alert. Arbejdet med at kigge på de nye data fortsætter. Da alle var samlet hele dagen i Alert, fik vi endelig lejlighed til at tage et billede af hele LORITA-gruppen.

Alert er en canadisk militærbase. Vi er gæster her, og lever til en vis grad under deres regler. De er ikke altid tilpasset vores skæve arbejdstider og har en masse særheder, vi kan smile af. Vi er indkvarteret i værelser – nogle alene nogle to og to. Vores prioritet er at piloterne ikke behøver at dele, vi andre finder ud af det. Vi deler en gang – en slags kollegium gang med et opholdsrum med køkken, køleskab etc.

Vi spiser i messen, morgenmad fra 7-8 med æg, bacon og alt tilbehøret. Men også muesli, masser af frugt og brød (bagels). Juice af mange varianter og muffins. Frokost fra 11:30-12:30 og altid med minimum tre valg af varm mad, kager til dessert og mulighed for at lave en sandwich. Aftensmad fra 17-18, der er en gentagelse af frokosten. Ingen smalle steder her – bogstaveligt talt, der er dynger af mad, og det er let at få for meget. Det er fint nok efter en dag ude i -30, men der er vi jo ikke hver eneste dag. Spisetiderne ligger helt fast, og møder du ikke op til tiden, så er der ingen mad. Vi må derfor hjælpe hinanden. En dag ude på isen slutter ikke før 7-8-9 om aftenen, og så er det med at have taget mad fra til de sultne, der vender hjem. Det gør vi selvfølgelig. Weekender er et kapitel for sig, idet der ikke er morgenmad, men brunch fra 10:30-12:20. Vi må derfor selv sørge for morgenmad om søndagen, da vi altid starter tidligere. Madpakker til frokost kan man bare bede om.

Vi har stadig travlt med at kigge på de indsamlede data og klare vores daglige arbejde. Det omfatter blandt andet rengøring. Alert er en lille base, så der er ikke ansat rengøringspersonale. Det må vi selv klare ind imellem de hektiske dage på isen.

Ron Verral gør rent John Boserup gør rent Peer Jørgensen gør rent

Ron Verral                                                 John Boserup                                                 Peer Jørgensen

Alert er en lille base, så der er ikke ansat rengøringspersonale. Det må vi selv klare ind imellem de hektiske dage på isen. Til venstre ses Ron Verral i gang med at rengøre håndvaske. I midten ses John Boserup i gang med at vaske gulv og til højre ses Peer Jørgensen i gang med støvsugningen på et værelse.

Den 12. april, 2006

Vejret i Alert: -10 grader, sne, vind op til 20 knob. Klaring sent på eftermiddagen.

Og endnu en dag, hvor vi er vejrfast i Alert. I dag fik oven i købet vind. Vi kan ikke flyve over isen. Forholdene ved islejren var meget dårlige fra morgenstunden. Kl. 10 lokaltid blæste det 24 knob ved lejren og sigtbarheden var nul på grund af kraftig snefygning. Dagens satellitbilleder viste et stort lavtryk over isen, der langsomt bevægede sig mod vest. Selv om vejret blev bedre senere på dagen, så besluttede vi os for ikke at begynde flyvningen om aftenen.

Satellitbillede fra den 12. april 2006. Et stort lavtryk ses over havisen nord for Canada og Grønland. De røde krydser angiver de seismiske linier, som vi skal arbejder langs. To linier i forlængelse af hinanden, der strækker sig fra Grønlands kyst ud i Polhavet og en linie på tværs.

Satellitbillede fra den 12. april 2006. Et stort lavtryk ses over havisen nord for Canada og Grønland. De røde krydser angiver de seismiske linjer, som vi skal arbejder langs. To linjer i forlængelse af hinanden, der strækker sig fra Grønlands kyst ud i Polhavet og en linje på tværs.

Hele LORITA-gruppen samlet i Alert.

Hele LORITA-gruppen samlet i Alert. De to ekspeditionsledere står i midten med det danske flag. Det er Ruth Jackson fra Geological Survey of Canada til venstre i den røde parka og Trine Dahl-Jensen fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) til højre i den grønne parka.