LOMROG III 2012 1. feltrapport
Periode: 31.07.12-09.08.12
Skrevet af Sofie Vej Ugelvig, Aarhus Universitet (Institut for Geoscience), Danmark
Den 31. juli kl. 15.00 forlader Oden Longyearbyen på Svalbard. I høj sol sejler vi ud gemmen den dybe fjord med udsigt til høje bjergtinder og gletsjer som strækker sig helt ned til vandet. Vi sejler omkring 10 knob og har følgeskab af adskillige havheste. I mange timer frem kan man følge Svalbards vestlige kyst, men efter den første nat på skibet har udsigten fra kahytten ændret sig markant. Der er nu åbent hav så langt øjet rækker.
Næste dag ved middagstid skimter vi den første is i horisonten. Den ligger som en klar tynd hvid stribe, som til forveksling ligner genskin fra solen. Efter en halv times tid bliver det dog helt tydeligt at det er is. Kort efter er vandet fyldt af store isterninger og fra stævnen af Oden fornemmer man omsider de enorme kræfter skibet er i besiddelse af. Uden videre bump passerer det over de drivende isflager som skubbes ud langs skibets sider.
Næste højdepunkt på dagen er da der over Odens højtalere bliver råbt: “Björn björn”. En isbjørn krydser Odens kurs og svømmer rundt om skibet til bagbord side. Den svømmer overraskende stærkt og folk som løber ind efter deres kamera løber forgæves. Isbjørnen forsvinder i ismasserne men stemningen om bord er stadig høj efter oplevelsen! Senere spottes endnu en isbjørn langt ude på isen, muligvis sammen med dens unge, og i kikkerten kan man se sæler springe som små delfiner i vandet.
Natten til d.2. august rammer Oden kanten af den mere kompakte is. Det mærkes nu tydeligt når isen brydes. En konstant rumlen, som fra et godstog, minder ustandseligt en om isbryderens fremdrift. Nogle steder er isens tykkelse dog så stor, at Oden må bakke lidt for at finde mere farbare veje gennem isen. Efter frokost fortages den første helikopterflyvning ud på isen og de første vandprøver hentes ind.
Den 3. august har vi ‘rendezvous’ med den norske luftpudebåd som også er på vej Nord på for at lave geologiske undersøgelser. Luftpudebåden ser meget lille ud ved siden af Oden, men dens teknik gennem det hvide landskab er selvfølgelig også en anden. Bådens eneste to passagere (Yngve og Gaute) inviteres ombord på Oden, hvor de bliver budt på Wienerschnitzel og grønne ærter.
Efter næsten en uges sejlads påbegyndes de seismiske undersøgelser. Luftkanonen og lyttekablet (streameren) sættes i vandet og data ser efter første dag rigtig gode ud. Tirsdag d.7. bliver det derimod noget mere problematisk at indsamle data. Mindre problemer med streameren udvikler sig i løbet af dagen til at være mere alvorlige og flere gange må vi hive al udstyr op ad vandet. Sektioner på streameren skiftes og kablet testes på alle leder og kanter. På et tidspunkt skal et stik skiftes mens streameren er i vandet og Oden ligger stille. Isen lukker sig bag skibet og isflager skubber streameren op mod overfladen, hvilket resulterer i at en del af streameren havner oven på isen, hvor den er særlig udsat for at blive knust af de masive ismasser. Heldigvis reddes streameren op på dækket uden skrammer og folk på agterdækket ånder lettet op. Omkring midnat er kanon og streamer igen i vandet og de resterende to timers dataindsamling kan færdiggøres. Dagen efter viser det sig at aftenens og nattens anstrengelser har været det hele værd – de indsamlede data er meget brugbare.
Vi har nu passeret 87 grader Nord og Odens kurs er vest mod den sydlige del af Lomonosov Ryggen.