LOMROG II 2009 1. feltrapport
Bjørnemor med unge kiggede forbi
Fremsendt af Daniella Gredin, Det svenske Polarforskningsekretariat
Redigeret af Henrik Højmark Thomsen, GEUS
4. august 2009
Isbryderen Oden
Position: 84°N 19°E
Vejr: Solrigt og klart, temperatur 1°C, vind 7 m/s
Om eftermiddagen den 31. juli lettede vi anker og lagde Longyearbyen bag os i omkring seks uger. Turen gennem bugten og synet af Spitsbergen som vi rundede var fantastisk – med de snedækkede bjerge, et roligt hav og gletsjere som flyder ud imellem bjergene. Lige så snart vi havde fået fart på Oden kom fuglene glidende hen langs skibets sider. En dejlig start på ekspeditionen LOMROG II, som vi ikke kunne ønske os bedre.
Ved middagstid lørdag den 1. august kunne vi se iskanten ved indgangen til Polarhavet. Vi fulgte kanten mod øst, for at finde den bedste rute mod arbejdsområdet omkring Nordpolen. Omkring midnat skiftede isforholdene fra drivis og åbent vand til et mere sammenhængende havisdække. Og så langt øjet rækker kan man se et udstrakt hvidt tæppe af is kun med enkelte åbninger. Isoverfladen er flere steder prydet af smeltevandssøer med en “Vick” blå farve.
Om søndagen den 2. august var vi utrolig heldige at se isbjørn. Det var en hun med en unge, som dukkede op ved bagbordssiden af skibet. Efter at bjørnebesøget var blevet adviseret over højttalersystemet varede det ikke længe før fordækket genlød af kameraklik. Bjørnen forsvandt dog ret hurtig ud af syne, og kaptajnen satte igen fart på det gode skib Oden.
I går havde vi en dejlig dag med forholdsvis klart vejr og det første arbejde på isen begyndte med helikopteren. Ude på isen målte forskerne tyngdefeltet sammen med sne- og istykkelsen, og så blev der boret tre iskerner. Ved midnat, og tidligt i morges begav helikopteren sig ud på isrekognoscering, for at finde den bedste vej til skibet. Om bord har forskerne testet det seismisk udstyr, og CTDen, som måler saltholdighed og temperatur med dybden, har været i sving, og endelig er der blevet indsamlet plankton.
Det avancerede flerstrålede ekkolod til scanning af havdybderne er i gang, og mandskabet som betjener den – den såkaldte Multibeam Gruppe skal arbejde på skift, da ekkoloddet skal køre kontinuert under hele togtet.