LOMROG 2007 9. feltrapport
Oden, 16. september 2007
Fremsendt af Sofia Rickberg, Det svenske Polarforskningsekretariat
Redigeret af Jane Holst og Torsten Hoelstad, GEUS
Svalbard i sigte
Position: 78° 03.67’N, 013° 01.52’E
Vejret: +3°C, soldis, NO vind 8 m/s, ingen nedbør
I morges da vi vågnede kunne man ane Svalbards spidse fjelde i det fjerne, nu er de tættere på og her søndag eftermiddag går vi ind gennem Isfjorden og anløber Longyearbyen. Det er vores sidste dag ombord sammen og mange benytter lejligheden til at spise middag i land. De sidste par dage har der ikke været så meget forskning, det har mere handlet om at få afsluttet tingene, pakket sammen og forberede sig på hjemkomsten. Og om søgang, efter vi er kommet ud af isen.
Det danske seismik-program ombord blev afsluttet for et par dage siden. De marine forskere, som arbejdede med at tage vandprøver ved hjælp af CTDen, er også færdige for denne gang og har pakket sammen. Det samme gælder de sediment-prøver, som blev taget ud fra skibets agterdæk. De kerner, som blev taget op, er nu blevet beskrevet og registreret, så godt som det udstyr vi har ombord tillader det. Der er lavet mange analyser ombord, men bearbejdning af de indsamlede data og prøver fortsætter derhjemme. Nu skal alle ledninger, computere, monitorer og kasser med grej findes, sættes på plads, og når Oden når Landskrona om godt en uges tid skal alt tages fra borde. Alle forskere virker tilfredse med deres arbejde og det skal blive meget interessant at få del i deres rapporter og forskningsresultater.
De sidste dage har også budt på solglimt, men ellers har der været tæt skydække under den største del af ekspeditionen. Efter vi nu er kommet nærmere kysten, har der også været fugle, som har cirklet omkring os på de opvinde, som skibet skaber. Vi har også set isbjørne, sæler og til og med en hvalros. Derudover kun is og stedvis åbent vand, ingen andre skibe eller levende væsener. Der har også været solnedgange her på det sidste – det kan virkelig mærkes at vi er kommet længere sydpå, og at efteråret er kommet. Mange har trodset blæsten og har været ude for at fotografere, når lyset og arbejdet har tilladt det.
Under hele ekspeditionen har Odens flerstråleekkolod indsamlet data om havbundens udseende og struktur. Selv nu her i de sidste timer inden vi når havnen, er multibeamen bemandet. Andre som også arbejder på skift er naturligvis hele besætningen, specielt mændene i maskinrummet har haft en travl tur. Den stedvist meget svære is har været en udfordring for skibet, og Oden skal på værft i nogle uger i Landskrona, inden det er tid at sætte kursen mod syd, mod Antarktis og den næste ekspedition, Oden Southern Ocean 2007/08.
Vi, der har været så heldige at deltage i LOMROG ekspeditionen, takker af herfra og vil sige mange tak til alle forskere og frem for alt til isbryderen Oden og dens fantastiske besætning!